Ana SayfaEkonomiKAMU'DA TASARRUF TEDBİRLERİ MECLİSTE

KAMU’DA TASARRUF TEDBİRLERİ MECLİSTE

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu. Bu teklif, çeşitli kamu kurumlarında tasarruf tedbirlerini içeren düzenlemeleri kapsamaktadır.

Önerilen düzenlemeler arasında birçok farklı alanda değişiklikler bulunmaktadır. Örneğin:

  1. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile ilgili düzenleme: Anayasa Mahkemesi kararına uygun olarak, genel bütçeden yapılacak Hazine yardımları yeniden düzenleniyor.
  2. Karayolları Trafik Kanunu‘nda değişiklik: Taşıt ve iş makinelerinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na satışı ve bu süreçteki usul ve esaslar belirleniyor.
  3. Damga Vergisi Kanunu‘nda yapılan düzenleme: Yatırım teşvik belgelerine istinaden yapılan yatırım sözleşmelerinden damga vergisinin istisna tutulması.
  4. Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu‘nda yeniden düzenleme: Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen hüküm doğrultusunda üniversitelere öğretim elemanı kadroları ihdas ediliyor.
  5. Doğal Gaz Piyasası Kanunu‘nda değişiklik: BOTAŞ’ın doğal gaz ithalatından kaynaklanan vergi ve cezaların mahsup edilmesi düzenleniyor.
  6. Kamu İhale Kanunu‘nda değişiklik: BOTAŞ’ın doğal gaz alımlarının Kamu İhale Kanunu’ndan istisna tutulması sağlanıyor.
  7. Avukatlar ve MASAK yükümlülüğü ile ilgili düzenleme: Anayasa Mahkemesi kararı doğrultusunda avukatların MASAK yükümlülüğü sadece belirli işlemlerle sınırlı olarak düzenleniyor.
  8. Kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik harcama denetimi ile ilgili düzenleme: Tasarruf tedbirlerine uygunluk denetimi sonucunda aykırı işlemler tespit edilenler için disiplin hükümleri getiriliyor.
  9. Devlet destekleri izleme ve denetleme ile ilgili düzenleme: Devlet desteklerinin bildirimi ve denetlenmesine yönelik yönetmelikler Cumhurbaşkanlığı kararı ile belirleniyor.
  10. İller Bankası sermaye tavanı artışı: İller Bankasının sermaye tavanı artırılarak 9 milyardan 60 milyar liraya çıkarılıyor.

Bu önerilen düzenlemelerin birçoğu, Anayasa Mahkemesi’nin daha önce verdiği iptal kararları doğrultusunda yapılmaktadır ve kamu harcamalarında tasarruf sağlamayı hedeflemektedir. Teklifin detayları önümüzdeki günlerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

En Çok Okunanlar