KPSS Nedir, Ne Demektir?
Kamu Personeli Seçme Sınavı ( KPSS ), Milyonlarca gencin memur olmaya hayali ile hazırlandığı ve istediği puanı alabilmek için aylarca bazen senelerce ders çalıştığı sınava verilen bir isimdir. KPSS hakkında en çok merak edilen soruları alt başlıklar cevaplamaya çalışacağız.
personelalim.net sitesi olarak gerek memur ve personel alım sürecinde gerekse de KPSS rehberlik konularında yazacağımız içeriklerle bu zorlu sınav sürecinde elimizden geldiğince sizlerle bildiklerimizi paylaşmaya çalışacağız.
KPSS ile ilgili merak ettiğiniz her türlü soruyu sayfanın altındaki YORUM GÖNDER kısmından yazarak bize iletebilirsiniz.
KPSS B Grubu Nedir ?
KPSS B grubunu kısaca tanımlamak gerekirse; Lisans mezunları için P3 puanını hedefleyenlerle Önlisans ve ortaöğretim mezunlarının hepsi B grubu olarak tanımlanmaktadır. B grubu kısmından sınava hazırlanan memur adayları sadece tek oturuma Genel Yetenek ve Genel Kültür bölümlerinden sorumlu olurlar.
KPSS Genel Yetenek Nedir ?
Genel Yetenek; KPSS’de matematik ve Türkçe sorularından oluşan kısıma verilen isimdir. Bu kısımda 30 Türkçe ve 30 Matematik olmak üzere toplam 60 soru bulunmaktadır. Sınava giren memur adaylarının en çok zorlandığı kısımdır diyebiliriz. Zira KPSS sonrası açıklanan test ortalamaları da incelendiğine Genel Yetenek net ortalamasının her zaman daha düşük olduğu ve Genel Kültür kısmına göre standart sapmasının daha yüksek olduğu rahatlıkla görülmektedir.
KPSS Genel Kültür Ne Demektir ?
Genel Kültür, KPSS’de 27 Tarih, 18 Coğrafya, 9 Vatandaşlık ve 6 Güncel Bilgiler sorusu olmak üzere toplam 60 sorudan oluşan bir kısımdır. Genel Kültür, ezber gerektiren ders ve konulardan oluştuğu için sürekli tekrar isteyen bir bölümdür. Özellikle Tarih konuları çok geniş olduğu ve çok ince detay sorular gelebildiği için memur adayları bu bölüme de dikkat etmelidir.
KPSS Puan Türleri Ne Demektir ?
KPSS’de çok farklı puan türü bulunmaktadır. Özellikle A grubu hazırlanan adaylar için çeşitli puan türleri bulunmaktadır. Bu başlığımızda KPSS B grubu puan türlerine değinelim. Lisans, önlisans ve ortaöğretim mezunları için hesaplanan puan türlerine bir göz atalım.
P3 puanı ne demektir ?
Lisans mezunları için puan türüdür. KPSS tercihi ile lisans mezunlarından memur alımı bu puan türü ile yapılır. KPSS P3 puan türü Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin eşit oranda ağırlığa sahip olduğu, Lisans B Grubu kadroların atamasında kullanılan puan türüdür. Genel Kültür ve Genel Yetenek testleri eşit ağırlıkta bu puana etki eder.
P93 puanı ne demektir ?
Ön lisans mezunları KPSS tercihlerinde P93 puan türünden aldığı puan ile tercih yapar. KPSS ön lisans sınavına girenler için tek puan türü vardır. Adayların KPSS ön lisans sınavından aldıkları puan P93 puanıdır ve adaylar tercihlerde bu puanını kullanacak.
P94 Puanı Ne Demektir ?
KPSS tercihlerinde ortaöğretim mezunlarından da P94 puan türü istenmektedir. KPSS Ortaöğretim/lise sınavına giren adayların sonuç sayfasında tek puan vardır. Bu da KPSS P94 puan türüdür. Adaylar bu puanla tercih yapacak.
KPSS A Grubu Ne Demektir ?
KPSS A grubu, genel yetenek-genel kültür testlerinin yanı sıra alan derslerinden de sorumlu olan ve buna göre sınav başvurusu yapan grubtur. Bu grupta önemli olan Alan sorularından iyi bir puan almaktır. Genel Yetenek ve Genel Kültür testine fazla ağırlık vermezler ve İktisat, Maliye, Hukuk, Muhasebe gibi derslere yoğunlaşırlar. Bu alım ile alınan puanlar ile, Gelir Uzman yardımcısı, Vergi Uzman yardımcısı, MHUY, kaymakamlık gibi alımlara başvuru yapılabilmektedir.
Merkezi Atama Ne Demektir ?
Merkezi atama, Sözlü mülakat olmadan direkt KPSS puanı baz alınarak yapılan atamaya verilen isimdir. Bu atamada ÖSYM tarafından tercih işlemleri alınır ve adaylar tercihte bulunurlr. Yüksek puan alan adaylar bu alımda oldukça şanslıdırlar. Çünkü direkt puana göre alım yapılır ve bu sebeple merkezi atamalar genel olarak kadroların da azlığı nedeniyle yüksek kapatabilmektedir. Örneğin; 2020/1 KPSS merkezi atamada Ankara Üniversitesi Şoförlük Kadrosu 91 puanla kapatmıştır.
ÖSYM, çift seneli yıllarda yapılan KPSS’lerde alınan puanlarla merkezi atama yapmaktadır. 2020 KPSS puanı ile toplam 4 Merkezi atama yapılacaktır. İlk merkezi atama ise 30 Aralık 2020 tarihinde başlayacaktır. Bu atamalarda Önlisans, Lise ve Lisans mezunları tercih işlemleri yapabilmektedir. Genellikle her merkezi atamada 2500-4000 arası kadro ayrılmakta ve bu kadrolaruın yüksek çoğunluğu Lisans mezunları için olmaktadır. Bu atamalarda en az kadro ayrılan mezunlar ise Ortaöğretim mezunlarıdır.
Açıktan Atama Ne Demektir ?
Açıktan Atama, KPSS puanının yanısıra yazılı ve sözlü sınav da olan alımlardır. Yazılı sınav olmasa bile bu alımlarda, Sözlü sınav yani mülakat mutlaka olmaktadır. KPSS puanı baz alınarak, yüksek puandan başlanarak bir sıralama yapılır ve bu sıralamaya göre alım sayısının belli bir katı kadar sözlü sınava davet edilmektedir. Adalet Bakanlığı personel alımları, Gümrük Bakanlığı personel alımları, KYK personel alımları, zabıta alımları, belediye personel alımları açıktan atamalara örnek olarak verilebilir.
Branş Sıralaması Ne Demektir ?
KPSS branş sıralaması rakiplerinin arasındaki sıralamaya verilen isimdir. Örneğin; Mühendislik fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü mezunuysanız inşaat mühendisleri arasında kaçıncı sırada olduğunu gösteren sıralamadır. Bu sıralama alım sayılarının bilinmesi ve atanma ihtimalinin tahmin edilmesi açısından oldukça önemlidir. Örneğin olası bir merkezi atamada İnşaat Mühendisleri için 50 kadro ayrılmışsa ve sizin branş sıralamanız 48 ise bu alımda atanma ihtimaliniz yüzde 100’dür diyebiliriz ama 50 kişilik alımda branş sıralamanız 55 ise atanma ihtimaliniz olsa bile bu sizden önceki rakiplerinizin tercih işleminde bulunup bulunmamasına göre değişiklik gösterir.
2021 Ortaöğretim-Önlisans KPSS Olacak mı ?
Ortaöğretim ve Önlisans mezunları için KPSS iki senede bir ve çift seneli yıllarda ( 2018,2020,2022.. ) yapılmaktadır. Bu nedenle 2021 yılında Ortaöğretim ve Önlisans mezunları için KPSS olmayacaktır.
Bir sonraki Ortaöğretim -Önlisans KPSS 2022 yılında yapılacaktır.
2022 KPSS Ne Zaman Olacak ?
Bilindiği üzere, 2020 KPSS, Pandemi süreci nedeniyle ertelenmişti. 2020 KPSS tarihleri ,2022 KPSS için kafalarınızı karıştırmasın. Genel Olarak; Lisans KPSS temmuz ayında ve Ortaöğretim-Önlisans KPSS ise Eylül-Ekim aylarında yapılmaktadır. Bu nedenle 2022 KPSS sınav tarihlerinin de bu aylar arasında olacağını tahmin ediyoruz.
KPSS’ye Nasıl Çalışılmalı ?
KPSS için herkesi için genel ve geçerli bir ders çalışma yöntemi bulunmamaktadır. Bu tamamen kişinin durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin Matematik mezunu bir aday matematiği fazla iyi olduğu için Matematiğe fazla çalışmazken Tarih mezunu bir memur adayı ise Tarih’e fazla çalışmamaktadır.
Bunun dışında ise KPSS çalışırken genel olarak konu ve soru dağılımlarını iyi bilmek gerekmektedir. Çok soru gelen konuya yoğunluk vermeniz ve bu konuyu bol bol soru çözümleriyle pekiştirmeniz oldukça faydanıza olacaktır.
personelalim.net adresi olarak ders çalışma yöntemleri ile ilgili olarak çok daha detaylı bir çalışma teknikleri makalesini siz değerli takipçilerimizle paylaşacağız.