Kamu Personeli Seçme Sınavı ( KPSS ) 2020 sınav süreci, sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte nihayete erdi ve şimdi sınavdan aldıkları puanlar ile memur alımlarını bekleyen memur adayları bazı soruların cevabını merak etmektedir. Özellikle merkezi atama ve açıktan atama kavramı sıklıkla karıştırılmaktadır. Birçok memur adayı memur alımlarında açıktan atama ne demektir ? sorusunun cevabını merak etmektedir.
Merkezi Atama ; Sözlü veya yazılı mülakat olmaksızın sadece KPSS puanı kullanılarak ÖSYM tarafından tercih işlemleri yapılan memur alımlarına verilen atamaya denilmektedir. Kısaca şu anda ÖSYM tarafından yapılan 2020/2 tercih işlemleri merkezi bir atamadır. Fakat 1 hafta sonra başvuru srüeci başlayacak olan Adalet Bakanlığı 160 Cezaevi katibi alımı ise açıktan bir atamadır.
Açıktan Atama İse; KPSS puanının yanı sıra sözlü mülakat ya da yazılı sınav aşamalarının da olduğu alımlara denilmektedir. Örneğin Adalet Bakanlığı İnfaz Koruma memuru alımları açıktan atamalara örnek olarak gösterilebilir. Çünkü bu alımda KPSS puanına göre alım sayısının belli bir katı kadar aday sözlü mülakata davet edilmekte ve KPSS puanının yanısıra sözlü sınav ( Mülakat ) puanı da büyük önem taşımaktadır.
Açıktan Atama Kadroları Hangileridir ?
Merkezi atamada atanma ihtimali oldukça zordur. Eğer bölümünüz çok alım yapan ya da düşük puanla kapatan bir bölüm değilse Merkezi atama kadrolarının azlığından dolayı taban puanlar genellikle 87-92 gibi puanlarla kapatmaktadır.Örneğin inşaat Mühendisliği bölümü mezunu bir memur adayı 89 puan ile merkezi atamada boşta kalabilmektedir.
Açıktan atamalarda ise belli bir KPSS taban puan şartı aranır ve memur adayları bu alımlara başvuru yapabilmektedir. Örneğin çoğu zabıta memuru alımında 60-70 taban puan şartı ve Adalet Bakanlığı alımlarında 70 puan şartı aranmaktadır. Bu nedenle de 70-80 puan arasında alan binlerce memur adayı şansını açıktan atamalar ile denemektedir.
Açıktan atama kadroları‘na bazı örnekleri şöyle sıralayabiliriz.
– Adalet Bakanlığı Zabıt Katibi ALımları
– Adalet Bakanlığı İKM alımları
– İçişleri Bakanlığı Nufüs Memuru alımları
– Kredi Yurtlar Kurumu alımları
– Gümrük Bakanlığı Alımları
– EGM Hizmetli alımları
– Belediye Memur alımları ( Zabıta, düz memur,itfaiye eri )